Комплетна полисомнографија

Полисомнографија је стандарна дијагностичка процедура која се користи као златни стандард у испитивању поремећаја дисања у спавању (синдрома повећаног отпора у горњим дисајним путевима, опструктивне апнеје у спавању, централне апнеје у спавању...), нарколепсије, парасомнија, поремећаја покрета у спавању и других обољења које утичу на квантитет и квалитет сна. Подразумева целоноћно испитивање пацијента и снимање више ЕЕГ, ЕОГ, ЕМГ, ЕКГ канала, уз праћење дисања, сатурације кисеоника, покрета грудног коша и абдомена, као и понашања пацијента.

 

 1. Шта је Полисомнографија (ПСГ, студија спавања)?

Полисомнографија је неинвазивна безболна дијагностичка процедура којом се код пацијента региструју и прате различите телесне функције током спавања.

Изводи се у болничким условима, у адекватно опремељеним једнокреветним просторијама Центра за полисомнографију.

Најчешће се врши регистрација и праћење следећих параметара:

 • Активност мозга – мождани таласи (преко електрода постављених на кожу поглавине)
 • Активност срца –ЕКГ (преко електрода постављених на кожу грудног коша)
 • Активност мишића покретача очију (преко електрода постављених на кожу изнад спољашњег угла десног ока и испод спољашњег угла левог ока)
 • Активност мишића браде (преко електрода постављених на кожу браде и доње вилице)
 • Активност ногу – ЕМГ (преко електрода постављених на кожу потколенице)
 • Дисање –проток ваздуха (преко сензора постављених на кожу између носа и уста)
 • Покрети грудног коша и стомака при дисању (преко еластичних појасева постављених око грудног коша и стомака преко гардеробе)
 • Присуство хркања при дисању (преко микрофона постављеног на кожу врата)
 • Ниво кисеоника у крви (преко сензора постављеног на кажипрст)

 

Постављање ових елетрода је сасвим безболно и траје око 30-45 минута

 1. Зашто постоји потреба за регистровањем толико параметара истовремено?

Током спавања, наше тело се понаша другачије него у будном стању. Уколико постоји поремећај спавања, потребно је испратити да ли и у коликој мери тај поремећај ремети нормалне функције организма као што су рад мозга, рад срца, дисање,ниво кисеоника у крви, активност мишића. Поремећаји спавања не доводе само до прекомерне дневне поспаности, већ су често одговорни и за озбиљне здравствене проблеме као што су повишени крвни притисак, поремећаји срчаног ритма, коронарна болест, срчана слабост, шлог, поремећаји метаболизма шећера и масти, гојазност и сл. 

 1. Да ли је постављање електрода болно или непријатно?

Не. Све електроде и сензори се постављају на површину коже путем лепљења специјалном пастом или фластером. Могуће су благе привремене промене на кожу у виду црвенила, или осећаја иритације уколико је особа осетљива на састојке пасте или фластера.

 1. Како је могуће заспати и спавати са толико постављених сензора и електрода?

У већини случајева пацијенти немају проблема да заспе или спавају са сензорима за полисомнографију. Сви сензори се постављају тако да остављају простора за померање, окретање и чак устајање из кревета и ход. После краћег времена навикавања углавном се и не примећује да су сензори присутни на телу.

 1. Да ли се могу користити лекови за смирење или спавање током студије спавања да би особа лакше заспала?

По правилу, употреба свих лекова и помоћних лековитих материја на дан полсиомнографског испитивања се договара са лекаром који води пацијента. Неопходно је избегавати употребу алкохола, кафе и намирница богатих кафеином најмање осам сати пре почетка студије спавања. 

 1. Да ли је потреба другачији режим спавања вече пре или на дан студије спавања?

Потребно је да се особа придржава својих редовних навика спавања, али, ако је могуће треба избегавати дневно дремање или спавање. Полисомнографијом се испитује понашање организма приликом ноћног  спавања које је у складу са навикама које особа има. Дремање преко дана треба избећи јер може отежати заспивање на вече теста.

 1. Да ли је потребно прекинути са узимањем редовне терапије на дан студије?

Не. Уколико постоји потреба за било каквим изменама у редовној терапији, то се решава у договору са лекаром који води пацијента. Нема потребе за прекидањем употребе лекова на своју руку. Редовну терапију пацијент користи у складу са налогом лекара и у временским интервалима које је прописао лекар специјалиста.

 1. Да ли је дозвољено јести пре студије спавања?

Да. Особа може вечерати у време које обично вечерава, али је неопходно избећи употребу намирница и пића богатих кофеином макар 2 сата пре почетка теста.

 1. Шта је потребно понети од ствари?

Пожељно је да особа понесе сопствену гардеробу за спавање у којој се осећа пријатно и удобно (пижама, шорц и мајица...) као и прибор за личну хигијену (четкица и паста за зубе, чешаљ, четка, бријач и пену за бријање и сл).

Уколико сматра да је потребно, особа може понети и преобуку за следећи дан.

Дозвољено је донети и сопствени јастук, уколико пацијент сматра да је потребно.

Потребно је понети све лекове које пацијент редовно користи.

 1. Шта се дешава са добијеним записом полисомнографије?

Добијени запис се детаљно анализира од стране обучених лекара специјалиста према међународно утврђеним критеријумима. на основу података добијених од пацијента, прегледа пацијента и резултата испитивања, лекар специјалиста поставља дијагнозу одређеног поремећаја спавања и индикује даље истраживање (уколико је потребно) и терапијске опције.