Припрема за преглед

Холтер ЕКГ (Холтер мониторинг, динамичка електрокардиографија)

 је неинвазивна безболна метода  којом се региструје ЕКГ током дужег временског периода, најчешче 24-48х. ЕКГ се бележи малим, преносним апаратом који пацијент носи са собом током свих активности у посматраном периоду.Тиме се обезбеђује добар увид у повезаност тегоба и активности (радно време, ноћни и сменски рад, напор, вожња, стресни догађаји и сл.). Ова метода се користи у циљу дијагностиковања поремећаја рада срца  када постоји осећај убрзаног  или неправилног срчаног рада, лупања и прескакања срца, губитака свести, несвестица, омаглица и сл. Користи се за процену терапијског ефекта  антиаритмијких лекова. Осим код болесника, Холтер ЕКГ се може користити у оквиру процене радне способности при  претходним и периодичним прегледима  радника одређених категорија занимања (возачи професионалци, пилоти, рониоци, кесонски радници...)

Након завршетка снимања подаци се пребацују на компјутер са посебним програмом за анализу. Кардиолог очитава налаз и даје закључак са предлогом за даље испитивање и/или лечење.

Припремапацијента за Холтер мониторинг укључује обавезно бријање длака на попрсју и туширање чиме се омогућава адекватно пријањање ЕКГ електрода за кожу.Тиме се добија ЕКГ запис валидан за тумачење. Забрањено је коришћење крема и лосиона  после туширања чиме се  смањује могућност спадања електрода.

Током мониторинга користи се сва прописана терапија како је препоручено. Неопходно је да се назив лека, доза и сатница упишу у дневник активности. У време снимања забрањено је туширање и купање, као и дужи  боравак у близини микроталасних пећница и већих електричних апарата. Могуће су појаве блажих алергијских реакција на самолепиве фиксаторе (леукопласт) или гел.

ИМРС поседује рекордер за Холтер мониторинг марке:

 

Амбулаторно 24х праћење крвног притиска (АБПМ, АМКП, „Холтер притиска“)

је неинвазивна безболна осцилометријска метода са праћење крвног притиска и пулса током 24 часа. Крвни притисак се мери у правилним временским интервалима: током дана на сваких 20 минута, током ноћи на 30 минута. Вредности крвног притиска се тумаче у односу на  врсту активности током дана  и ноћи (буђење, посао, физичка активност, рекреација, одмор, стресне ситуације, вожња, сан и сл.) чиме се стиче увид у очуваност дневно-ноћног циклуса промене притиска. Ова метода се користи за откривање периода наглих скокова и падова притиска, за процену терапијског ефекта лекова, као и за процену оптималног времена (распореда) давања лекова. Амбулаторно праћење крвног притиска је метод избора у откривању хипертензије „белог мантила“- пораст крвног притиска узрокован страхом, а не обољењем.

Апарат се састоји од повеске која се ставља на надлактицу и апарата који региструје вредности притиска у задатим интервалима. Апарат не ремети активности у већој мери.

Припрема пацијента за амбулаторно праћење крвног притиска укључује обавезно туширање или купање пре качења апарата. Пожељно је обући комфорну одећу  (препоручују се шире поткошуље или мајице) која неће реметити оптималан рад апарата.

 Током мониторинга користи се сва прописана терапија по препорученој сатници, а детаљни подаци о врсти и дози лека се уписују у дневник активности.

Након завршетка снимања подаци се пребацују на компјутер са посебним програмом за анализу. Кардиолог очитава налаз и даје закључак са предлогом за даље испитивање и/или лечење.

ИМРС поседује рекордере марке   тип    .

 

 

Ултразвучни преглед срца (ехокардиографија, „ЕХО срца“, ТТЕ)

Ултразвучни преглед срца је неинвазивна, безболна метода којом се процењују структурне и функционалне промене на срцу и великим крвним судовима срца. При прегледу се користи сонда која емитује ултразвучне таласе, а на монитору се формирају покретне слике срца у реалном времену. Не постоји опасност од зрачења, тако да се ова метода може безбедно користити код особа свих узраста и понављати без ограничења. Преглед  се обавља у левом бочном лежећем положају. Током прегледа особље Вас може замолити да заузмете другачији положај или да краткотрајно зауставите  дисање како би се добио квалитетнији снимак. У истом циљу, понекад је неопходно притиснути сонду јаче на кожу. Уколико овај притисак постане непријатан пожељно је да скренете пажњу. Преглед траје од 30-45 минута. За преглед није потребна посебна припрема.

Ултразвучни преглед срца је саставни део евлуације болесника током и након преболелог инфаркта миокарда, код болести срчаних залистака, након уградње вештачких залистака, болести срчаног мишића и срчане кесе, болести великих крвних судова срца (аорта, плућна артерија...) и хипертензије. Користи се за поуздану процену функције срчаних шупљина и срчаног попуштања. Ултразвучни преглед представља обавезни део евалуације болесника са аритмијама, синкопама, новооткриврним шумовима и  наследним обољењима срца.

 Осим код болесника, може се користити у процени радне способности приликом претходних/периодичних прегледа радника одређених категорија занимања.

 

Тест физичким оптерећењем (Ергометрија, ЕРГО тест, ТФО)

Тест физичким оптерећењем представља један од основних тестова којим се могу открити, а касније и пратити неке болести срца. Тестом се одређује степен оптерећења који срце може да поднесе, а да не дође до настанка исхемије (недовољни доток крви у срчани мишић) или поремећаја ритма. Тест се најчешће спроводи на покретној траци са постепеним повећањем оптерећења тј. повећањем брзине и нагина траке. Током теста континуирано се прати ЕКГ, срчана фреквенција и крвни притисак.

Тест физичким оптерећењем се користи за процену ризика настанка исхемијске болести срца (ангине пекторис и инфаркта миокарда), за процену ефикасности лекова и процедура у леченњу ових обољења (дилатације крвних судова, уградње стентова, премошћавање коронарних крвних судова). Неретко се користи и за процену ефикасности лечења радиофреквентном аблацијом.

У медицини рада овај тест се користи за процену функционалног капацитета радника који болују од хипертензије или исхемијске болесзи срца, а код којихпостоје посебни захтеви радног места за средње тежак или тежак физички рад.

Овај тест се може користити за израду безбедног програма рекреацаије код свих људи.  

 

Припремаза тест:

- без јела и пића 3х пре теста, осим у случајевима када постоји склоност ка хипогликемији (пад шећера)

- дијабетичари ће добити детаљно упутство у зависности од терапије и вредности јутарње гликемије

- не пити пића која садрже кофеин мин. 12х пре теста (кафа, чај, газирани сокови, енергетска пића)

- користити само оне лекове  за које Вам је лекар рекао да не утичу на тест (добићете писано упутство са детаљним објашњењем о лековима које смете и које НЕ СМЕТЕ користити пар дана пре, или на сам дан теста)

- понекад је неопходно обријати предео груди на местима где ће бити залепљене ЕКГ електроде. Ово је неопходно да би се добио квалитетан ЕКГ запис

- на тест понесите комфорну одећу и обућу (спортске патике за салу)

Неадекватна припрема доводи до одлагања теста, до погрешног тумачења и лоше процене здравственог стања!

Планирано време трајања теста је око 30 минута, а време оптерећења на траци најчешће износи 7-12 минута.